Belastingaangiften doorgelicht op fraude met behulp van analytics

  • Ward

    De Internal Revenue Service (de Amerikaanse Belastingdienst) gaat gebruikmaken van SAS Analytics bij het opsporen, voorkomen en oplossen van fiscale misdrijven en onjuiste aangiften. De technologie van SAS, specialist in Business Analytics software en dienstverlening, ondersteunt het nieuwe elektronische Return Review Programma van de belastingdienst.

    Het RRP is ontworpen om het ‘belasting-gat’ van 345 miljard dollar te verkleinen. Dit is het verschil tussen wat de belastingbetalers zouden moeten betalen en datgene wat daadwerkelijk vrijwillig en op tijd betaald wordt. SAS kan al bij het indienen van aangiften mogelijke fraude en het niet naleven van regels zichtbaar maken, waardoor dubieuze teruggaven kunnen worden vermeden. Belastingfraude varieert van onterechte teruggaven of toeslagen met betrekking tot adoptie en kinderopvang, onterechte aftrekposten voor de inkomstenbelasting tot spookaangiftes en identiteitsdiefstal.

    SAS beoordeelt de aangiften op basis van een hybride benadering van business rules, anomaliedetectie, voorspellende modellen en social network analysis. Gebruikers kunnen eenvoudig zelf business rules instellen om mogelijke fraude te detecteren. De software doorzoekt gegevens op afwijkingen die op fraude of fouten kunnen wijzen. Voorspellende modellen maken gebruik van historische gedragsinformatie om verdacht gedrag te vergelijken met bekende fraudepatronen. Social network analysis onthult verborgen relaties en verbanden die wijzen op georganiseerde fraude netwerken. Een ander wapen tegen fraude, SAS Text Miner, doorzoekt ongestructureerde data, zoals call center-gegevens, om verdachte activiteiten op te sporen.

    Business-analytics.biz

  • Zentorna

    Belastingen zijn een integraal onderdeel van onze samenleving geworden. Er is geen ontkomen aan. Het is tenslotte dankzij belastingen dat onze staat ons alle voordelen van de moderne wereld kan bieden.